Актуелно

Евротинк присуствуваше на 11-та Седница на лoкалниот совет за превенција во Општина Струмица

Евротинк – Центар за европски стратегии присуствуваше на 11-та Седница на Локалниот совет за превенција во Општина Струмица, кој се одржа на 22 февруари 2023 г. во Домот на АРМ во Струмица. Посетата беше дел од воспоставената соработка со цел обезбедување поддршка за подобрување на работата на ЛСП на општина Струмица. Порано годинава Евротинк потпиша …

Евротинк присуствуваше на 11-та Седница на лoкалниот совет за превенција во Општина Струмица Read More »

Одржана #ЕВРОТОК сесија на тема пропагандните и субверзивни наративи во медиумите

На 22 февруари, среда, во просториите на Евротинк се одржа #ЕВРОТОК сесија на која се дискутираа пропагандните и субверзивни наративи за односите меѓу Северна Македонија и Бугарија, како и за воениот конфликт во Украина, и нивното влијание врз граѓаните и македонското општество во целина. Темите се рагледуваа во контекст на евроинтеграциските процеси на земјава, и …

Одржана #ЕВРОТОК сесија на тема пропагандните и субверзивни наративи во медиумите Read More »

Евротинк ја одржа завршната конференција „Демистифицирање на (не) соседските односи на патот кон ЕУ“

Во првиот панел: „Улогата на ЕУ во односите на Северна Македонија и Бугарија” се обратија: Н.Е. г. Јарослав Лудва, амбасадор на Чешката Република, кој повика на дијалог, како и дека треба да се дискутираат овие т.н. вистини, тоа да се врши на ниво на експерти и да изнајде некаков компромис, затоа што ништо не е …

Евротинк ја одржа завршната конференција „Демистифицирање на (не) соседските односи на патот кон ЕУ“ Read More »

Одржана онлајн-сесија „Демистифицикација на дезинформации и говор на омраза: Случајот на Северна Македонија и Бугарија”

Во првата сесија насловена „ Преглед на дезинформации и говор на омраза во Северна Македонија и Бугарија” се обратија: г. Димитар Николовски, извршен директор на ЕВРОТИНК – Центар за европски студии, г. Бојан Кордалов, комуниколог, г. Димитар Атанасов, Институт за етнологија и фолклорни студии со Етнографски музеј и Бугарска академија на науките, г-а Билјана Бејкова, …

Одржана онлајн-сесија „Демистифицикација на дезинформации и говор на омраза: Случајот на Северна Македонија и Бугарија” Read More »

Дополнителна информација за методологијата на спроведеното истражување на јавно мислење „ЕВРОМЕТАР 2022“

За потребите на проектот: „Подобрување на отчетноста и транспарентноста на полицијата во Република Северна Македонија“ имплементиран од Евротинк – Центар за Eвропски Стратегии, спроведено е телефонско истражување (CАTI – Computer assisted Telephone Interviewing метода на NIPO платформа) на јавното мислење на национално репрезентативен примерок од N=1006 испитаници на возраст 18+ години старост. Маргината на грешка изнесува +/-3,1% при ниво на сигурност …

Дополнителна информација за методологијата на спроведеното истражување на јавно мислење „ЕВРОМЕТАР 2022“ Read More »

Оглас за работа: Проектен/на координатор/ка

Евротинк бара нов член на тимот, со позиција проектен/на координатор/ка. Повеќе детали подолу.   Име на проектот  Media 4 EU   Име на позиција  Проектен/на координатор/ка Локација  Скопје, Северна Македонија  Период на траење  1 март 2023 – 28 февруари 2026 година  Обем на работа   Полно работно време, 40 часа неделно      ОПИС НА ПРОЕКТОТ:  Главната цел …

Оглас за работа: Проектен/на координатор/ка Read More »

Анкетно истражување ЕВРОМЕТАР 2022

ЕВРОМЕТАР е истражување преку кое ЕВРОТИНК традиционално го испитува мислењето на граѓаните за прашања поврзани со евроинтеграциите и довербата на граѓаните во државните институции. Истражувањето е спроведено од страна на агенцијата Брима од 12 декември до 27 декември 2022 година на репрезентативен примерок од 1006 испитаници. Истражувањето ги разгледува следниве прашања:  ▪ Какви се ставовите на …

Анкетно истражување ЕВРОМЕТАР 2022 Read More »

Барање за прибирање понуди за редизајн и дополнување на веб-страна

Датум на објавување: 07.02.2023 година Здружение на граѓани Евротинк – Центар за европски стратегии – Скопје, објавува повик за редизајнирање и дополнување на веб-страната www.eurothink.mk Ве покануваме да ни ги доставите вашите понуди најдоцна до 20.02.2023 година по електронски пат на info{@}eurothink.mk Во делот „технички спецификации“ се обезбедени информации кои треба да помогнат во структурирање на понудите. …

Барање за прибирање понуди за редизајн и дополнување на веб-страна Read More »

Евротинк присуствуваше на обука за програмата „Комуникација со заедниците“ за полициски службеници од СВР Скопје

Членови од тимот на Евротинк – Центар за европски стратегии, на покана од ICITAP, присуствуваа на обуката  „Комуникација со заедниците“ за полициските службеници од СВР Скопје.  Полициските службеници од средно раководниот кадар при СВР Скопје ја завршија тридневната обука за програмата „Комуникација со заедниците“, реализирана од страна на сертифицирани обучувачи при МВР, како дел од ICITAP …

Евротинк присуствуваше на обука за програмата „Комуникација со заедниците“ за полициски службеници од СВР Скопје Read More »

НЕ ПОСТОИ ДРУГО РЕШЕНИЕ ИЛИ ОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ? КОН ДОМИНАНТНИТЕ ПОЛИТИЧКИ НАРАТИВИ ВО МАКЕДОНСКО-БУГАРСКИОТ СПОР

Aвтор: Кире Василев, политиколог Сите се согласни дека решавањето на отворените прашања со соседите ќе го подобри регионалниот политички-економски развој и ќе придонесе кон стабилноста и мирот. Бар во основа сите веруваат во ова. А сепак, во последните неколку години се чини дека главното политичко прашање кое се наметнува и создава општествена поделеност се македонско-бугарските односи …

НЕ ПОСТОИ ДРУГО РЕШЕНИЕ ИЛИ ОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ? КОН ДОМИНАНТНИТЕ ПОЛИТИЧКИ НАРАТИВИ ВО МАКЕДОНСКО-БУГАРСКИОТ СПОР Read More »