Настани

Ресурсна платформа за граѓани и медиуми MK&EU

На 27.02.2020, во хотел Солун, Скопје беше презентирана и пуштена во употреба интернет страницата – ресурсна платформа, за пристапување на Република Северна Македонија кон ЕУ – “МК&ЕU”, како дел од проектот “MK&EU – НАУЧИ, СПОДЕЛИ, ВКЛУЧИ СЕ!”, дел од програмата CIVICA Mobilitas, финансирана од Швајцарската агенција за развој и соработка (СЦД), кој го спроведуваат НИРАС …

Ресурсна платформа за граѓани и медиуми MK&EU Read More »

„Спроведување на Договорот од Преспа“

На 27.02.2020, во хотел Holiday Inn, Скопје беше одржан завршен настан на тема: „Спроведување на Договорот од Преспа“ од страна на Евротинк – Центар за европски стратегии и канцеларијата „Friedrich-Ebert-Stiftung “ во Скопје, а поддржан од Амбасадата на Канада во Србија, Северна Македонија и Црна Гора. На настанот се дискутираше за спроведувањето на Договорот од …

„Спроведување на Договорот од Преспа“ Read More »

Презентација на Петтиот мониторинг извештај за работата на АВМУ и АЕК и дискусија за предностите и негативностите на 5г технологијата

Евротинк – Центар за европски стратегии, НВО Инфоцентар, Транспарентност Македонија и Хелсиншкиот комитет за човекови права, на 14ти февруари, го презентираа Петтиот периодичен мониторинг извештај за работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и Агенцијата за електронски комуникации (АЕК). Презентацијата беше проследена со дискусија за предностите и негативностите од 5G технологијата.  На настанот беа …

Презентација на Петтиот мониторинг извештај за работата на АВМУ и АЕК и дискусија за предностите и негативностите на 5г технологијата Read More »

Тркалезна маса: Влијанието на Преспанскиот договор врз комерцијалните имиња, трговските марки и брендовите

На 10 декември 2019 год. во просториите на Стопанската комора на Македонија се одржа тркалезна маса за влијанието на Преспанскиот договор врз комерцијалните имиња, трговските марки и брендовите кои го содржат терминот „Македонија“. Со оглед на спецификите на материјата, во јуни 2019 год. Владата на Р. Северна Македонија именува ко-претседавач и членови на македонската страна …

Тркалезна маса: Влијанието на Преспанскиот договор врз комерцијалните имиња, трговските марки и брендовите Read More »

Одржана петтата Школа за европска политика насловена како „Градење на комуникациски стратегии за евроинтеграции во време на неизвесност и дезинформации”

На 2-ри и 3-ти декември 2019 год. се одржа петтата Школа за европска политика организирана ЕВРОТИНК – Центар за европски стратегии. Школата за европска политика е традиционална активност за градење на капацитетите и вмрежување која ЕВРОТИНК ја одржува на годишно ниво. Целта на настанот е да придонесе кон подобро разбирање на процесот на евроинтеграции помеѓу …

Одржана петтата Школа за европска политика насловена како „Градење на комуникациски стратегии за евроинтеграции во време на неизвесност и дезинформации” Read More »

Учество на настан за модели на отчетност на институциите од безбедносниот систем

На 22 октомври 2019 год. Фондацијата Метаморфозис и IFEX – Светската мрежа за заштита на правото на изразување организираа конференција насловена како „Модели на отчетност на институциите од безбедносниот систем“. Како говорничка на првата панел дискусија учествуваше Магдалена Лембовска, проектна координаторка и истражувач во ЕВРОТИНК, која имаше излагање на тема „Предизвици во доброто управување  и …

Учество на настан за модели на отчетност на институциите од безбедносниот систем Read More »

Јавно мислење: Дали Северна Македонија ќе започне преговори со Европската Унија годинава?

На 15 октомври 2019 година, во просториите на ЕВРОТИНК се одржа информативен настан со учество на медиумски работници. На настанот тимот на ЕВРОТИНК ги презентираше најновите податоци од истражувањето на јавното мислење ЕВРОМЕТАР. Според анкетата*, поддршката на македонските граѓани за членство во ЕУ останува висока, додека инаку високите очекувањата за брзо членство во ЕУ се …

Јавно мислење: Дали Северна Македонија ќе започне преговори со Европската Унија годинава? Read More »

Учество на Втората практична вежба за парламентарен надзор над разузнавачките служби организирана од ДЦАФ

ЕВРОТИНК – Центарот за европски стратегии беше дел од Втората практична вежба за парламентарен надзор над разузнавачките служби, организирана од страна на ДЦАФ – Женевскиот центар за управување со безбедносниот сектор . Учесници на вежбата беа пратенички и пратеници кои се дел од релевантните парламентарни комисии за надзор над безбедносно-разузнавачките служби, персоналот кој работи како поддршка на комисиите, …

Учество на Втората практична вежба за парламентарен надзор над разузнавачките служби организирана од ДЦАФ Read More »

Трета краткорочна мобилност во Мадрид, Шпанија

Од 18 до 23 септември во Мадрид, Шпанија се одржа третата краткорочна мобилност – меѓународна активност за учење , во која земаа учество претставници од ЕВРОТИНК – Центарот за Европски стратегии, училиштето Сан Карлос од Мадрид, Шпанија и “Центарот за образовна интеграција на децата и учениците од етничките малцинства – CEIEDEM” од Бугарија како водечка …

Трета краткорочна мобилност во Мадрид, Шпанија Read More »

Средба со Неговата екселенција Стефан Дион, Специјален пратеник на канадскиот Премиер за Европа и Европската Унија

На 22 јули 2019 год. во просториите на ЕВРОТИНК се одржа средба со Неговата екселенција Стефан Дион, Амбасадор на Канада во Германија и Специјален претставник за Европа и Европската Унија. Амбасадорот беше придружуван од неговата советничка, г-а Џена Рене Мартинузи и г-н Брајан Ебел, Советник во Амбасадата на Канада во Белград. На состанокот се разговараше …

Средба со Неговата екселенција Стефан Дион, Специјален пратеник на канадскиот Премиер за Европа и Европската Унија Read More »

Scroll to Top