европска унија

Николовски за „Европа со повеќе брзини“ во гостување на „Тема на денот“

Димитар Николовски гостуваше во „Тема на денот“ на телевизија Сител и ја коментираше актуелната дискусија за можните промени во концептот на проширувањето на Европската Унија.  „Рокот од 2030 година за проширувањето на Европската Унија не е прв пат спомнат и тој веќе некое време се зборува во дипломатските кругови. Тоа е една убава цел која …

Николовски за „Европа со повеќе брзини“ во гостување на „Тема на денот“ Read More »

Одржана онлајн-сесија „Демистифицикација на дезинформации и говор на омраза: Случајот на Северна Македонија и Бугарија”

Во првата сесија насловена „ Преглед на дезинформации и говор на омраза во Северна Македонија и Бугарија” се обратија: г. Димитар Николовски, извршен директор на ЕВРОТИНК – Центар за европски студии, г. Бојан Кордалов, комуниколог, г. Димитар Атанасов, Институт за етнологија и фолклорни студии со Етнографски музеј и Бугарска академија на науките, г-а Билјана Бејкова, …

Одржана онлајн-сесија „Демистифицикација на дезинформации и говор на омраза: Случајот на Северна Македонија и Бугарија” Read More »

Анкетно истражување ЕВРОМЕТАР 2022

ЕВРОМЕТАР е истражување преку кое ЕВРОТИНК традиционално го испитува мислењето на граѓаните за прашања поврзани со евроинтеграциите и довербата на граѓаните во државните институции. Истражувањето е спроведено од страна на агенцијата Брима од 12 декември до 27 декември 2022 година на репрезентативен примерок од 1006 испитаници. Истражувањето ги разгледува следниве прашања:  ▪ Какви се ставовите на …

Анкетно истражување ЕВРОМЕТАР 2022 Read More »