LOADING

Type to search

Процес на пристапување во ЕУ

Програмата “Процес на пристапување кон ЕУ” ги вклучува активностите кои претставуваат уникатна комбинација на клучните традиционални производи на организацијата со иновативни алатки. Ова е основната програма која ги претставува активностите кои ја направија организацијата препознатлива во последнава декада.

 

Како клучна иновација, почнувајќи од октомври 2019 година, ЕВРОТИНК ја лансираше и од тогаш ја одржува специјализираната веб-страница eu.org.mk, која претставува: 1) Дигитален водич за процесот на пристапување, објаснувајќи и поедноставувајќи го сложениот процес на пристапување на ЕУ и неговите предности; 2) датабаза на онлајн ресурси поврзани со пристапувањето кон ЕУ; 3) платформа на која едукативни содржини поврзани со процесот на пристапување кон ЕУ се креираат и објавуваат редовно. Овој производ ќе продолжи да биде главната осна точка и комуникациски канал кој ќе ги вклучува сите содржини произведени од страна на организацијата.

 

Во периодот опфатен со стратегијата, ЕВРОТИНК ќе ги следи пристапните преговори (доколку бидат започнати) и дава свои оценки и предлози за подобрување на структурата на преговорите, преговорните позиции како и административната и институционалната способност на земјата за пристапување кон ЕУ.

Стратегиите за поттикнување на младите во Македонија само на хартија

Европската унија носи стратегии и дава поддршка во креирањето политики за млади лица, Македонија доцни со имплеметацијата и со обидот…

Повик за практиканти – млади новинари за ЕУ

Евротинк – Центар за европски стратегии во рамките на проектот „Медиумите за ЕУ“ објавува повик за млади новинари – практиканти…

Повик за ментори на млади новинари за ЕУ

Евротинк – Центар за европски стратегии во рамките на проектот „Медиумите за ЕУ“ објавува повик за новинари уредници кои би…

Прирачник за новинари за ЕУ

Прирачникот за новинари ги содржи главните информации и знаења што новинарите треба да ги имаат со цел ефективно да известуваат…

Гостување во подкастот „Нијанси на демократијата“: Учеството на медиумите во преговорите за членство на Северна Македонија во ЕУ

Во рамки на подкастот на ALDA „Нијанси на демократијата“, директорот на Евротинк Димитар Николовски и претседателот на BIRC Џељаљ Незири,…

Повик за учесници на Седма школа за европски политики

MK/ALB Тема на Школата: Евроинтегративните процеси низ призма на новата методологија Школата за европски политики е традиционална активност на Евротинк…

Промо-видео за проектот „Медиумите за ЕУ“

Промо видео за проектот „Медиумите за ЕУ“ – Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство...

ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД СПРОВЕДЕНА АНКЕТА – ЕВРОМЕТАР 2023

Покана за медиуми Предмет: ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД СПРОВЕДЕНА АНКЕТА – ЕВРОМЕТАР 2023 вторник 24.10.2023, 11:00, Холидеј Ин  Евротинк –...

Резултати од истражување на јавно мислење Еврометар октомври 2023

Подолу можете да го преземете истражувањето на јавното мислење „ЕВРОМЕТАР 2023: Перцепции и ставови на граѓаните на Република Северна Македонија...

Анализа на самоевалуациски прашалник за медиумските професионалци

Во рамките на проектот „Медиумите за ЕУ“ беше подготвен само-евалуациски прашалник наменет за медиумските професионалци со цел да се утврдат…

Одржан почетниот настан за проектот „Медиумите за ЕУ“ Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство на Северна Македонија во ЕУ

На 29 март 2023, во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје, Евротинк – Центарот за европски стратегии, заедно со партнерите Европска...

Евротинк започнува со имплементација на проектот „Медиумите за ЕУ“- Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство на Северна Македонија во ЕУ

Проектот „Медиумите за ЕУ“ – Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство на Северна Македонија во...

Оглас за работа: Проектен/на координатор/ка

Евротинк бара нов член на тимот, со позиција проектен/на координатор/ка. Повеќе детали подолу.   Име на проектот  Media 4 EU   Име…

„Справување со нелиберални-евроскептични наративи оддолу“ – Збирка полиси брифови

Евротинк-Центарот за европски стратегии ја објави збирката полиси брифови „Справување со нелиберални-евроскептични наративи оддолу“. Публикацијата е објавена во рамки на…

Финален извештај за имплементацијата на меѓународниот проект „Справување со нелиберални-евроскептични наративи оддолу“

Подготвителни активности: во активностите беа вклучени 12 учесници, од кои 3 учесници од Италија, 2 учесници од Полска, 2 учесници…

Јавна дискусија: „Справување со нелиберални и евроскептични наративи, оддолу“

На 28 септември, 2021, Евротинк -Центар за Европски Стратегии ја организираше првата хибридна дискусија како дел од меѓународниот проект: „Справување со нелиберални-евроскептични наративи,…

Справување со нелиберални-евроскептични наративи оддолу

Скопје, 5ти март, 2021 ЕВРОТИНК – Центарот за европски стратегии со задоволство го објавува почетокот на новиот проект „Справување со…

Перцепциите на граѓаните за надворешната политика по бугарското „не“ за почеток на преговорите

• Значително се намалува процентот на граѓани што веруваат дека меѓународната позиција надржавата денес е посилна во однос на минатата…

Еврометар 2020: Еврофилијата посилна од бугарското „НЕ“

Резиме: • И покрај чувството на горчина, видливо во растот на граѓаните што веруваат дека „односот на ЕУкон РСМ е…

Перцепции на граѓаните за полицијата и за безбедноста

• Армијата ужива најголема доверба од граѓаните. Полицијата, заедно со верските заедници, годели второто место, но нискиот процент (43 %)…

ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ ШКОЛА ЗА ЕВРОПСКИ ПОЛИТИКИ

ЕВРОТИНК – Центар за европски стратегии има чест да ве покани да бидете дел од шестата Школа за европски политики….

Процес на пристапување во ЕУ

Програмата „Процес на пристапување во Европската Унија“ покрива активности што претставуваат уникатна комбинација на клучните традиционални продукти на организацијата со иновативни алатки. Оваа програма го претставува јадрото на активностите што организацијата ја направија препознатлива во изминатата деценија. Како клучна иновација, од октомври 2019 година ЕВРОТИНК ќе пушти во употреба и одржува специјализирана интернет-страница, eu.mk/ЕuropeanUnion.mk, која ќе претставува: 1) Дигитален водич за процесот на пристапување каде што на едноставен јазик ќе биде објаснет комплексниот процес на пристапување во ЕУ и неговите придобивки;

Спроведување на Договорот од Преспа

На 27.02.2020, во хотел Holiday Inn, Скопје беше одржан завршен настан на тема: „Спроведување на Договорот од Преспа“ од страна…

Времеплов: Договорот од Преспа

Евротинк – Центар за европски стратегии во соработка со канцеларијата „Friedrich-Ebert-Stiftung “ во Скопје, а поддржан од Амбасадата на Канада…

Тркалезна маса: Влијанието на Преспанскиот договор врз комерцијалните имиња, трговските марки и брендовите

На 10 декември 2019 год. во просториите на Стопанската комора на Македонија се одржа тркалезна маса за влијанието на Преспанскиот…

Предавници, платеници и сендвич демонстранти: граѓанскиот активизам во македонскиот јавен дискурс

Студијата за јавни политики Предавници, платеници и сендвич-демонстранти: Граѓанскиот активизам во македонскиот јавен дискурс е изработена во рамките на истражувачката...

Вин-вин политика: осумнаесетти извештај од следењето на пристапување на Македонија во ЕУ

На Европскиот совет одржан на 7 и 8 февруари 2013 година беше постигнат договор за таканаречената Повеќегодишна финансиска рамка на...

Млади во акција: седумнаесетти извештај од следењето на пристапувањето на Македонија во ЕУ

Сите информации од ова истражување упатуваат на основано сомнение дека и во 2012 година Националната агенција за европски образовни програми...

Заборавена Агенда: шеснаесетти извештај од следењето на пристапување на Македонија во ЕУ

Во јануари 2013 година Република Македонија не доби датум за почеток на преговорите за членство во Европската унија (ЕУ), иако...

Декемвриска Бајка: петнаесетти извештај од следењето на пристапување на Македонија во ЕУ

Во октомври 2012 година, Република Македонија сè уште го нема решено спорот за името со Република Грција. Првата година од...