LOADING

Type to search

„Медиумите за ЕУ“ -- Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство на Северна Македонија во ЕУ

Клучни информации за проектот

Донатор

Европска унија

Временска рамка на спроведување

март 2023 – февруари 2026

Општа цел на проектот

Надградување на медиумските капацитети за покривање, следење и испитување на преговарачкиот процес за членство на Северна Македонија во ЕУ.

Специфични цели на проектот

· Да се подобри амбиентот за учество на медиумите во процесот на преговори за членство во ЕУ

· Да се зајакнат медиумските професионални капацитети на новинарите кои се од земји што не се членки на ЕУ, за регулативите, политиките и вредностите на ЕУ и да се подобрат можностите за младите новинари.

· Да се создаде средина за активности за вмрежување со европските колеги и колеги од медиумскиот сектор, да се поддржи и подобри медиумската писменост и различноста на медиумскиот пејзаж

Активности

· Истражување на јавното мислење за медиумскиот сектор поврзано со известувањето за ЕУ интеграции на Република Северна Македонија.

· Обуки за медиумите за известување на интегративнниот процес на земјата во 8те плански региони

· Менторска програма за млади новинари-практиканти.

· Две Школи за европски политики

· Активности за вмрежување на медиумите и новинарите од земјата со соодветни медиумски институции од државите членки на ЕУ (студиски посети, фокус групи и средби)

· Грант шема за НВОи и медиуми од 8те плански региони за приближување на преговарачкиот процес на Република Северна Македонија со ЕУ до граѓаните и до нивните интереси. Износот по поединечен грант е проектиран да биде до 15,000€.

· Продукција на новинарски материјали за структурите на ЕУ; преговарачкиот процес на Република Северна Македонија со ЕУ; новата преговарачка методологија и сл.

· Континуиирана комуникација со медиумската и со генералната публика за сите активности и аспекти на проектот кои се од интерес и важност за граѓаните

Фронтекс ја зацврсти македонската граница и го намали протокот на мигранти за една третина

Автор: Михаил Милошевски   Изминатата година најчесто обиди за влез во земјава имало од мигранти од Сирија, Мароко, Авганистан, Пакистан…

„Еразмус+“ водилка за стратегиите во македонското високо образование

Автор: Бојан Лазаревски   Меѓународните партнерства носат новитети во наставните програми и методи Повеќе од 1.200 договори за соработка меѓу…

Отворен Балкан ја зголеми трговската размена, но не го активираше пазарот на трудот

Автор: Бојан Лазаревски Зелените ленти се проценува дека им заштедуват на превозниците над 30 милиони часови. Создаден да ги следи…

Еразмус+ за младите е можност за развој и стекнување искуства во ЕУ

Aвтор: Габриела Лескова 10.063 ученици од нашата држава учествувале на Еразмус Плус мобилности во странство во 2022 година, додека за…

Пластичните ќеси и пластичната амбалажа полека заминуваат во историјата

Автор: Бранислав Максимовски Последната новина од ЕУ за намалување на загадувањето на морињата е директивата за фиксни капачиња на пластичните…

Македонските студенти ќе бараат членство во Европската студентска унија

Автор: Габриела Лескова   Македонските студенти ќе бараат членство во Европската студентска унија   Европската интеграција е стремеж и на…

Диви депонии на секој чекор, ЕУ ја чекаме да ни ги исчисти

Автор: Сара Танаскоска   Еден од најголемите проблеми со кој се соочува Македонија се дивите депонии, кои за жал ги…

Македонските железници се далеку од стандардите на ЕУ

Автор: Сара Танаскоска   Живееме во 21-от век, но железничката инфраструктура во земјава како да застанала во минатото. Додека во…

Скопје ја доби титулата ЕПК за 2028, но има уште многу за да ја реализира

Автор: Бранислав Максимовски   Градот Скопје и државата издвоија 20 милиони евра за проектот, кои може да се покажат како…

Македонија ќе плаќа 210 милиони евра за продуцирање на CO2

Автор: Михаил Милошевски   Иако има речиси 280 сончеви денови, земјава се уште е далеку од производство на „чиста енергија“…

Европските хоризонти не се гледаат без вложувања во науката

Автор: Никола Ристевски   Македонските власти издвојуваат за над пет пати помалку средства во науката во споредба со земјите-членки на…

Парите не се единствениот проблем за повеќе истражувања во земјава

Автор: Никола Ристевски   Одговорните во земјава немаат најјасна претстава како да ги постават работите во научно-истражувачката работа. Со овие…

Стратегиите за поттикнување на младите во Македонија само на хартија

Европската унија носи стратегии и дава поддршка во креирањето политики за млади лица, Македонија доцни со имплеметацијата и со обидот…

Повик за практиканти – млади новинари за ЕУ

Евротинк – Центар за европски стратегии во рамките на проектот „Медиумите за ЕУ“ објавува повик за млади новинари – практиканти…

Повик за ментори на млади новинари за ЕУ

Евротинк – Центар за европски стратегии во рамките на проектот „Медиумите за ЕУ“ објавува повик за новинари уредници кои би…

Прирачник за новинари за ЕУ

Прирачникот за новинари ги содржи главните информации и знаења што новинарите треба да ги имаат со цел ефективно да известуваат…

Гостување во подкастот „Нијанси на демократијата“: Учеството на медиумите во преговорите за членство на Северна Македонија во ЕУ

Во рамки на подкастот на ALDA „Нијанси на демократијата“, директорот на Евротинк Димитар Николовски и претседателот на BIRC Џељаљ Незири,…

Повик за учесници на Седма школа за европски политики

MK/ALB Тема на Школата: Евроинтегративните процеси низ призма на новата методологија Школата за европски политики е традиционална активност на Евротинк…

Промо-видео за проектот „Медиумите за ЕУ“

Промо видео за проектот „Медиумите за ЕУ“ – Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство...

ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД СПРОВЕДЕНА АНКЕТА – ЕВРОМЕТАР 2023

Покана за медиуми Предмет: ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД СПРОВЕДЕНА АНКЕТА – ЕВРОМЕТАР 2023 вторник 24.10.2023, 11:00, Холидеј Ин  Евротинк –...

Резултати од истражување на јавно мислење Еврометар октомври 2023

Подолу можете да го преземете истражувањето на јавното мислење „ЕВРОМЕТАР 2023: Перцепции и ставови на граѓаните на Република Северна Македонија...

Анализа на самоевалуациски прашалник за медиумските професионалци

Во рамките на проектот „Медиумите за ЕУ“ беше подготвен само-евалуациски прашалник наменет за медиумските професионалци со цел да се утврдат…

Одржан почетниот настан за проектот „Медиумите за ЕУ“ Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство на Северна Македонија во ЕУ

На 29 март 2023, во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје, Евротинк – Центарот за европски стратегии, заедно со партнерите Европска...

Евротинк започнува со имплементација на проектот „Медиумите за ЕУ“- Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство на Северна Македонија во ЕУ

Проектот „Медиумите за ЕУ“ – Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство на Северна Македонија во...

Оглас за работа: Проектен/на координатор/ка

Евротинк бара нов член на тимот, со позиција проектен/на координатор/ка. Повеќе детали подолу.   Име на проектот  Media 4 EU   Име…