LOADING

Type to search

ЕУ за граѓаните, активно граѓанство и јавен интерес

Европската интеграција и идејата дека земјата ќе стане членка на ЕУ остануваат движечка сила зад реформските процеси и најдобро обезбедување за стабилноста на земјите од Западен Балкан. Пост-авторитарна Северна Македонија се соочува со структурни недостатоци во клучни области поврзани со правната држава и економијата, додека демократска консолидација останува загрозена од внатрешни (можност за повторно зграпчување на системот од политичките елити) и надворешни (мека сила на недемократски актери) негативни влијанија. Сè ова може да ја поткопа довербата на граѓаните во трансформативниот потенцијал на пристапувањето кон ЕУ, намали поддршката за реформите и зголеми атрактивноста на алтернативни модели за развој.

 

ЕВРОТИНК го гледа пристапниот процес, односно таканаречената “Европска рамка”, како најдобрата алатка за заштита на јавниот интерес. За ЕВРОТИНК, Европската Унија е прашање на внатрешна политика.

 

Во следните седум години, што се совпаѓаат со финансиската перспектива на ЕУ, ЕВРОТИНК ќе продолжи да применува уникатна комбинација на методи за приближување на процесот на пристапување кон ЕУ до граѓаните преку дизајнирање на акции од кои ќе имаат директна корист локалните актери преку обуки, олеснување на механизмите за локални консултации, поддршка за создавање на локални канали за зелени, дигитални и “смарт” проекти, и директна соработка со локални државни и не-државни актери.

Повик за учесници на Седма школа за европски политики

MK/ALB Тема на Школата: Евроинтегративните процеси низ призма на новата методологија Школата за европски политики е традиционална активност на Евротинк…

KËSHILLAT LOKALE PËR PARANDALIMIT PËR BASHKËPUNIM TË PËRFORCUAR LOKAL: LEKSIONET E MËSUARA

Këshillat Lokale për Parandalim (KLP) paraqesin mjet kryesor në zinxhirin e mekanizmave për menaxhimin efektiv të problemeve dhe sfidave lokale…

Промо-видео за проектот „Медиумите за ЕУ“

Промо видео за проектот „Медиумите за ЕУ“ – Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство...

Одржана конференцијата „Со локални совети за превенција до подобрена локална соработка“

Денес, 25 октомври, во хотелот „Александар Палас“, Евротинк-Центар за европски стратегии одржа конференција на тема „Со локални совети за превенција...

Локални совети за превенција за засилена локална соработка: Научени лекции

Локалниот совет за превенција претставува тело за заедничко дејствување на засегнатите страни и на релевантните чинители во областа на јавната...

ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД СПРОВЕДЕНА АНКЕТА – ЕВРОМЕТАР 2023

Покана за медиуми Предмет: ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД СПРОВЕДЕНА АНКЕТА – ЕВРОМЕТАР 2023 вторник 24.10.2023, 11:00, Холидеј Ин  Евротинк –...

Резултати од истражување на јавно мислење Еврометар октомври 2023

Подолу можете да го преземете истражувањето на јавното мислење „ЕВРОМЕТАР 2023: Перцепции и ставови на граѓаните на Република Северна Македонија...

Основна процена на транспарентноста и отчетноста во работата на полицијата за 2022 година

Проектот „Подобрување на отчетноста и на транспарентноста на полицијата во Република Северна Македонија“ цели кон: 1) подобрување на постојните практики…

Прв инфографик за транспарентност и отчетност на полицијата: Комуникација со јавноста и резултати од работата на механизмите за контрола – 2022 г.

Инфографикот е изработен во рамки на проектот „Подобрување на отчетноста и на транспарентноста на полицијата во Република Северна Македонија 2022-2024“….

Врски помеѓу граѓанските општества: Северна Македонија и Бугарија

Целта на проектот „Врски помеѓу граѓанските општества: Северна Македонија и Бугарија“ беше насочена кон градење доверба, спречување конфликти и олеснување...

Медиумите – еден од клучните елементи во односите меѓу Северна Македонија и Бугарија

Евротинк - Центар за европски стратегии беше домаќин на третата кафе дебата во рамките на проектот: „Поврзување на граѓанските општества:...

ПОГЛЕД НА ДОГОВОРА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО, ДОБРОСЪСЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

Договорът за приятелство между България и Македония, първоначално предназначен за насърчаване на по-тесни връзки, вместо това доведе до непредвидени последици...

МАКЕДОНСКО-БЪЛГАРСКО ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО ИМУННО КЪМ МЕЖДУСЪСЕДСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ

Кратък преглед на македоно-българските отношения и потенциала за развитието им Автор: проф. д-р Борче Треновски, Стопански факултет – Скопие, Университет...

BASHKËPUNIMI EKONOMIK MAQEDONO-BULGAR IMUN NDAJ MARRËDHËNIEVE NDËRFQINJËSORE

Pasqyrim i shkurtër i marrëdhënieve maqedono-bullgare dhe potencialet e zhvillimit të tyre.  Autor i analizës është Prof. dr. Borçe Trenovski,...

Евротинк кафе дебата: „Заеднички визии, заеднички предизвици: односите меѓу Северна Македонија-Бугарија низ призмата на младите“

На 4ти септември 2023 година, Евротинк – Центар за европски стратегии ја одржа втората Евротинк кафе дебата насловена: „Заеднички визии,...

Одржани три тематски работилници за транспарентност и отчетност на механизмите за контрола над работата на полицијата

На 20, 21 и 27 јуни Евротинк одржа три тематски работилници за подобрување на транспаретноста и отчетноста во работата на…

Унапредување на прекуграничната соработка на граѓанското општество во Северна Македонија и Бугарија

Од 28-ми до 30-ти јуни, 2023, Евротинк - Центарот за Европски Стратегии организираше работилница насловена: „Унапредување на прекуграничната соработка на...

Одржана првата седница на Локален совет за превенција во општина Гостивар

На 16 јуни се одржа првата седница на Локален совет за превенција во општина Гостивар. На седницата се разговараше за…

Евротинк кафе дебатa: „Улогата на граѓанското општество во односите меѓу Севeрна Македонија и Бугарија”

На 12 мај 2023 година, Евротинк - Центарот за европски стратегии го одржаа почетниот јавен настан Евротинк кафе дебата, насловена:...

Перцепции и ставови на граѓаните за полицијата во 2022

ЕВРОТИНК – Центарот за европски стратегии веќе 20 години го следи, го набљудува, го анализира и го поддржува пристапувањето на...

Одржан почетниот настан за проектот „Медиумите за ЕУ“ Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство на Северна Македонија во ЕУ

На 29 март 2023, во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје, Евротинк – Центарот за европски стратегии, заедно со партнерите Европска...

Евротинк присуствуваше на 11-та Седница на лoкалниот совет за превенција во Општина Струмица

Евротинк – Центар за европски стратегии присуствуваше на 11-та Седница на Локалниот совет за превенција во Општина Струмица, кој се…

Евротинк започнува со имплементација на проектот „Медиумите за ЕУ“- Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство на Северна Македонија во ЕУ

Проектот „Медиумите за ЕУ“ – Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство на Северна Македонија во...

Евротинк ја одржа завршната конференција „Демистифицирање на (не) соседските односи на патот кон ЕУ“

Во првиот панел: „Улогата на ЕУ во односите на Северна Македонија и Бугарија” се обратија: Н.Е. г. Јарослав Лудва, амбасадор…

Online session “Demystification of disinformation and hate speech: The case of North Macedonia and Bulgaria” realized

Eurothink-Center for European Strategies, together with the NGO Infocenter, organized two online sessions on the topic: “Demystifying Disinformation and Hate…

Социологически доклад относно отношенията между Република Северна Македония и Република България

Автор: проф. д-р Татяна Стояноска Иванова, Институт по социология, Философски факултет, Университет „Св. Кирил и Методий“ Скопие Социологическият доклад относно…

Одржана онлајн-сесија „Демистифицикација на дезинформации и говор на омраза: Случајот на Северна Македонија и Бугарија”

Во првата сесија насловена „ Преглед на дезинформации и говор на омраза во Северна Македонија и Бугарија” се обратија: г….

Преглед на протестите и клубовете като антипод на културното съревнование между нациите

Автор: Мариглен Демири, изследвач Отношенията между Република Северна Македония и Република България през последните години са доста обтегнати и имат…

ANALIZË E MARRËDHËNIEVE MAQEDONO-BULLGARE

Autor: Prof. dr. Marjan Gjurovski, Fakulteti Filozofik, Shkup – UKIM Kur bëhet fjalë për sigurinë dhe stabilitetin ndërmjet Republikës së Maqedonisë së Veriut…

Дополнителна информација за методологијата на спроведеното истражување на јавно мислење „ЕВРОМЕТАР 2022“

За потребите на проектот: „Подобрување на отчетноста и транспарентноста на полицијата во Република Северна Македонија“ имплементиран од Евротинк – Центар…