Актуелно

Јавно мислење: Дали Северна Македонија ќе започне преговори со Европската Унија годинава?

На 15 октомври 2019 година, во просториите на ЕВРОТИНК се одржа информативен настан со учество на медиумски работници. На настанот тимот на ЕВРОТИНК ги презентираше најновите податоци од истражувањето на јавното мислење ЕВРОМЕТАР. Според анкетата*, поддршката на македонските граѓани за членство во ЕУ останува висока, додека инаку високите очекувањата за брзо членство во ЕУ се …

Јавно мислење: Дали Северна Македонија ќе започне преговори со Европската Унија годинава? Read More »

Учество на Втората практична вежба за парламентарен надзор над разузнавачките служби организирана од ДЦАФ

ЕВРОТИНК – Центарот за европски стратегии беше дел од Втората практична вежба за парламентарен надзор над разузнавачките служби, организирана од страна на ДЦАФ – Женевскиот центар за управување со безбедносниот сектор . Учесници на вежбата беа пратенички и пратеници кои се дел од релевантните парламентарни комисии за надзор над безбедносно-разузнавачките служби, персоналот кој работи како поддршка на комисиите, …

Учество на Втората практична вежба за парламентарен надзор над разузнавачките служби организирана од ДЦАФ Read More »

Трета краткорочна мобилност во Мадрид, Шпанија

Од 18 до 23 септември во Мадрид, Шпанија се одржа третата краткорочна мобилност – меѓународна активност за учење , во која земаа учество претставници од ЕВРОТИНК – Центарот за Европски стратегии, училиштето Сан Карлос од Мадрид, Шпанија и “Центарот за образовна интеграција на децата и учениците од етничките малцинства – CEIEDEM” од Бугарија како водечка …

Трета краткорочна мобилност во Мадрид, Шпанија Read More »

Средба со Неговата екселенција Стефан Дион, Специјален пратеник на канадскиот Премиер за Европа и Европската Унија

На 22 јули 2019 год. во просториите на ЕВРОТИНК се одржа средба со Неговата екселенција Стефан Дион, Амбасадор на Канада во Германија и Специјален претставник за Европа и Европската Унија. Амбасадорот беше придружуван од неговата советничка, г-а Џена Рене Мартинузи и г-н Брајан Ебел, Советник во Амбасадата на Канада во Белград. На состанокот се разговараше …

Средба со Неговата екселенција Стефан Дион, Специјален пратеник на канадскиот Премиер за Европа и Европската Унија Read More »

Зошто реформата на безбедносните служби треба да биде дел од пристапните преговори со ЕУ

На 4 јуни 2016 год. во Белград се одржа настанот „Зошто реформата на безбедносните служби треба да биде дел од пристапните преговори со ЕУ”организиран од страна на Белградскиот центар за безбедносна политика БЦСП. На настанот се разговараше за ризиците од злоупотреба на безбедносните служби во регионот и улогата која треба да ја има Европската Унија во …

Зошто реформата на безбедносните служби треба да биде дел од пристапните преговори со ЕУ Read More »

Барање за апликации – Грантови за граѓански организации во рамки на проектот КриТинк

Проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“ објавува: Повик за поддршка на локални граѓански организацииРок за поднесување: 15 јули 2019 г. Проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“ кој го спроведува Фондацијата „Метаморфозис“ во партнерство со „Евротинк“со поддршка од Европската Унија го објавува ова барање за апликации …

Барање за апликации – Грантови за граѓански организации во рамки на проектот КриТинк Read More »