Актуелно

ОГЛЕД ЗА ПРОТЕСТИТЕ И КЛУБОВИТЕ КАКО АНТИПОД НА КУЛТУРНИОТ НАТПРЕВАР МЕЃУ НАРОДИТЕ

Aвтор: Мариглен Демири, истражувач, Евротинк-Центар за европски стратегии Односите на Република Северна Македонија и Република Бугарија во последниве години се доста затегнати и со драматични карактеристики. Тоа главно се должи на многу фактори, проблемот е доста покомплексен од симплифирачките интерпретации прикажувани низ медиумите кои често имаат и подбуцнувачки мотиви, особено кога се однесува на нашето општество …

ОГЛЕД ЗА ПРОТЕСТИТЕ И КЛУБОВИТЕ КАКО АНТИПОД НА КУЛТУРНИОТ НАТПРЕВАР МЕЃУ НАРОДИТЕ Read More »

ОСВРТ КОН ДОГОВОРОТ ЗА ПРИЈАТЕЛСТВО, ДОБРОСОСЕДСТВО И СОРАБОТКА ПОМЕЃУ РЕПУБЛИКА БУГАРИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА *

Автор: доц. д-р Маријана Николова Стамова, Институт за балканистика со Центар по тракологија при Бугарската академија на науките, Софија, Република Бугарија Договорот за пријателство помеѓу Република Бугарија и Република Македонија, наместо да биде она кое што треба да биде, т.е. да допринесе за зближувањето на двете држави, се претвори во акт којшто доведе до обратни …

ОСВРТ КОН ДОГОВОРОТ ЗА ПРИЈАТЕЛСТВО, ДОБРОСОСЕДСТВО И СОРАБОТКА ПОМЕЃУ РЕПУБЛИКА БУГАРИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА * Read More »

Социолошка анализа на односите меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија

Автор: проф. д-р Татјана Стојаноска Иванова, Институт за социологија, Филозофски факултет, Универзитет „св. Кирил и Методиј”-Скопје Социолошкиот дискурс за односите меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија се однесува на повеќе аспекти, вклучувајќи ги образованието, културата, економија, туризам, спорт,  политика и други општествени сфери,  и истиот ги опфаќа конекциите и интеракцијата меѓу поединци, групи и …

Социолошка анализа на односите меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија Read More »

Од комуникацијата зависи

Пишува: Бојан Кордалов, комуниколог, магистер по односи со јавност „Економските не ги следат политичките односи меѓу нашите земји“ – ова беше една од најкористените или ако сакате „клише“ реченици во изјавите и соопштенијата по државничките посети меѓу земјите од Балканот во текот на 90те години од минатиот век. Ваквиот кус вовед беше главната порака со …

Од комуникацијата зависи Read More »

Онлајн анкетен прашалник како дел од истражувањето и анализата на состојбата на младите во општина Бутел (Локална стратегија за млади 2023 – 2027)

Евротинк – Центар за европски стратегии го имплементира проектот „Општина Бутел отворена за младите“, финансиран од Европската Унија во рамки на проектот „Младинско учество за силен и одржлив развој на заедницата″ спроведуван од страна на Коалицијата на младински организации СЕГА. Во продолжение следува анкетниот прашалник, кој како инструмент е предвиден со методологијата за создавање на …

Онлајн анкетен прашалник како дел од истражувањето и анализата на состојбата на младите во општина Бутел (Локална стратегија за млади 2023 – 2027) Read More »

Потпишан Меморандум за соработка со општина Струмица за зајакнување на локалниот совет за превенција

Евротинк на 11 јануари 2023 потпиша Меморандум за соработка со Општина Струмица со што ја отпочнува со што ја отпочнува реализацијата на локалните активности во проектот „Со локални совети за превенција кон подобрена соработка“. Струмица е една од трите општини избрани преку јавен повик во кои ќе се спроведуваат активности за зајакнување на функционалноста на …

Потпишан Меморандум за соработка со општина Струмица за зајакнување на локалниот совет за превенција Read More »

Анализа за македонско-бугарските односи

Пишува: проф. д-р Марјан Ѓуровски, Филозофски факултет-Скопје, Универзитет „св. Кирил и Методиј”-Скопје Кога станува збор за безбедноста и стабилноста меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија навистина нема простор за отворени прашања. Безбедносната соработка се развива, двете земји се гарант на мирот и стабилноста на регионот и во оваа нова реалност се гледа големата слика …

Анализа за македонско-бугарските односи Read More »

МАКЕДОНСКО – БУГАРСКАТА ЕКОНОМСКА СОРАБОТКА ИМУНА НА МЕЃУСОСЕДСКИТЕ ОДНОСИ

Пишува: Проф. д-р Борче Треновски, Економски факултет – Скопје, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје* *Благодарност за придонесот од колегите – М-р Ѓунтер Мерџан и м-р Кристијан Кожески од Економскиот факултет – Скопје Краток осврт на македонско-бугарските односи и потенцијалите за нивно развивање По долгогодишни обиди за воспоставување на взаемна соработка, првото посериозно приближување …

МАКЕДОНСКО – БУГАРСКАТА ЕКОНОМСКА СОРАБОТКА ИМУНА НА МЕЃУСОСЕДСКИТЕ ОДНОСИ Read More »

ПОЗИТИВНАТА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ПРЕДЛОГОТ ШТО ГО ОТКЛУЧИ ПРОЦЕСОТ НА ИНТЕГРАЦИИ

Пишува: Лорик Идризи-Балкански институт за регионална соработка-БИРС Во големиот мозаик на интеграцијата на државата и европската иднина, граѓаните Албанци на Северна Македонија, иако свесни за чувствителноста на спорот со Бугарија, кој е идентитетски и културен, во нивните очи ја видоа само светлината на историскиот момент, што ќе и овозможи на Северна Македонија конечно да ги …

ПОЗИТИВНАТА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ПРЕДЛОГОТ ШТО ГО ОТКЛУЧИ ПРОЦЕСОТ НА ИНТЕГРАЦИИ Read More »

Јавен повик за надворешен/на соработник/чка за анализи и поддршка при креирање на локална младинска стратегија

ОПИС НА ПРОЕКТОТ: Евротинк – Центар за европски стратегии го имплементира проектот „Општина Бутел отворена за младите“, финансиран од Европската Унија во рамки на проектот „Младинско учество за силен и одржлив развој на заедницата″ спроведуван од страна на Коалицијата на младински организации СЕГА. Општата цел на проектот е да придонесе кон овозможување и поттикнување на …

Јавен повик за надворешен/на соработник/чка за анализи и поддршка при креирање на локална младинска стратегија Read More »