Latest News

ANALIZË E MARRËDHËNIEVE MAQEDONO-BULLGARE

Autor: Prof. dr. Marjan Gjurovski, Fakulteti Filozofik, Shkup – UKIM Kur bëhet fjalë për sigurinë dhe stabilitetin ndërmjet Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Republikës së Bullgarisë, në të vërtetë nuk ka vend për pyetje të hapura. Bashkëpunimi në fushën e sigurisë është duke u zhvilluar, të dyja vendet janë garantues të paqes dhe stabilitetit të rajonit dhe …

ANALIZË E MARRËDHËNIEVE MAQEDONO-BULLGARE Read More »

NUK KA ZGJIDHJE TJETËR APO KJO NUK ËSHTË ZGJIDHJE? DREJT NARRATIVAVE POLITIKE DOMINUESE NË KONTESTIN MAQEDONO-BULLGAR

Autor: Kire Vasilev, politolog Të gjithë janë dakord se zgjidhja e çështjeve të hapura me fqinjët do të përmirësojë zhvillimin politiko-ekonomik rajonal dhe do të kontribuojë drejt stabilitetit dhe paqes. Të paktën në thelb të gjithë e besojnë këtë. E megjithatë, në vitet e fundit, duket se çështja kryesore politike që imponohet dhe krijon ndarje …

NUK KA ZGJIDHJE TJETËR APO KJO NUK ËSHTË ZGJIDHJE? DREJT NARRATIVAVE POLITIKE DOMINUESE NË KONTESTIN MAQEDONO-BULLGAR Read More »

EUROMETER survey 2022

EUROMETER is a survey through which EUROTHINK traditionally examines the opinion of citizens on issues related to European integration and citizens’ confidence in state institutions. The survey was conducted by “Brima” agency from December 12 to December 27, 2022 on a representative sample of 1006 respondents. The research examines the following questions: What are the …

EUROMETER survey 2022 Read More »

Eurothink attended a training for the program “Communication with communities” for police officers from SIA Skopje

Members of the Eurothink team – Center for European Strategies, at the invitation of ICITAP, attended the “Communication with communities” training for police officers from SIA Skopje. Police officers from the middle management staff at SIA Skopje completed the three-day training for the “Communication with communities” program, carried out by certified trainers at the Ministry …

Eurothink attended a training for the program “Communication with communities” for police officers from SIA Skopje Read More »

НЕ СЪЩЕСТВУВА ЛИ ДРУГО РЕШЕНИЕ, ИЛИ ТОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ? КЪМ ДОМИНИРАЩИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ НАРАТИВИ В МАКЕДОНО-БЪЛГАРСКИЯ СПОР

Автор : Кире Василев, политолог Всички са съгласни, че решаването на откритите въпроси със съседите ще подобри регионалното политико-икономическо развитие и ще допринесе за стабилността и мира. Поне в общи линии, всички вярват в това. И все пак, през последните няколко години като че ли основният политически въпрос, който се налага и създава социално разделение, са …

НЕ СЪЩЕСТВУВА ЛИ ДРУГО РЕШЕНИЕ, ИЛИ ТОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ? КЪМ ДОМИНИРАЩИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ НАРАТИВИ В МАКЕДОНО-БЪЛГАРСКИЯ СПОР Read More »

NDJESHMËRIA POZITIVE E NJË PROPOZIMI QË ZHBLLOKOI PROCESIN E INTEGRIMEVE

Autor: Lorik Idrizi -BIRC Në mozaikun e madh të integrimeve të shtetit dhe të ardhmes evropiane qytetarët shqiptarë të Maqedonisë së Veriut, edhe pse të vetëdijshëm për ndjeshmërinë e kontestit me Bullgarinë, i cili është identitar dhe kulturor, në optikën e tyre, ata  e kanë parë vetëm dritën e momentit historik,  që do i mundësonte …

NDJESHMËRIA POZITIVE E NJË PROPOZIMI QË ZHBLLOKOI PROCESIN E INTEGRIMEVE Read More »

RISHIKIM I PROTESTAVE DHE KLUBEVE SI ANTIPOD I GARËS KULTURORE MIDIS KOMBEVE

Autor: Mariglen Demiri, hulumtues Marrëdhëniet ndërmjet Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Republikës së Bullgarisë vitet e fundit kanë qenë mjaft të acaruara dhe kanë karakteristika dramatike. Kryesisht është për shkak të shumë faktorëve, problemi është shumë më kompleks sesa interpretimet e thjeshtuara të medieve, të cilat shpesh kanë motive nxitëse, sidomos kur bëhet fjalë për …

RISHIKIM I PROTESTAVE DHE KLUBEVE SI ANTIPOD I GARËS KULTURORE MIDIS KOMBEVE Read More »

ПОЛОЖИТЕЛНОСТТА НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО, КОЕТО ОТКЛЮЧИ ПРОЦЕСА НА ИНТЕГРАЦИИ

Автор: Лорик Идризи -БИРС В голямата мозайка на интеграцията на държавата и европейското бъдеще албанските граждани на Северна Македония, макар и да осъзнават чувствителността на спора с България, който е относно идентичност и култура, през техните очи видяха единствено светлината на историческият момент, който ще даде възможността на Северна Македония най-накрая да разреши двустранните спорове …

ПОЛОЖИТЕЛНОСТТА НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО, КОЕТО ОТКЛЮЧИ ПРОЦЕСА НА ИНТЕГРАЦИИ Read More »

REFERIM DREJT MARRËVESHJES SË MIQËSISË, FQINJËSISË SË MIRË DHE BASHKËPUNIMIT NDËRMJET REPUBLIKËS SË BULLGARISË DHE REPUBLIKËS SË MAQEDONISË *

Autor: Doc. dr. Marijana Nikollova Stamova Instituti i Ballkanistikës me Qendër për trakologji pranë Akademisë së Shkencave të Bullgarisë Sofje, Republika e Bullgarisë Marrëveshja e miqësisë ndërmjet Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë, në vend që të jetë ajo që duhet të jetë, pra për të kontribuar në afrimin e dy vendeve, u kthye …

REFERIM DREJT MARRËVESHJES SË MIQËSISË, FQINJËSISË SË MIRË DHE BASHKËPUNIMIT NDËRMJET REPUBLIKËS SË BULLGARISË DHE REPUBLIKËS SË MAQEDONISË * Read More »