Latest News

Медиумите – еден од клучните елементи во односите меѓу Северна Македонија и Бугарија

Евротинк – Центар за европски стратегии беше домаќин на третата кафе дебата во рамките на проектот „Поврзување на граѓанските општества: Република Северна Македонија и Република Бугарија“, а поддржан од амбасада на Република Чешка во Скопје. Кафе дебатите се предвидени да послужат како кратки дискусии на неформален начин, за да се олесни комуникацијата за чуствителни теми …

Медиумите – еден од клучните елементи во односите меѓу Северна Македонија и Бугарија Read More »

Николовски за „Европат”: „Како на европскиот воз до 2030-та?” во гостување на Телевизија 24

Димитар Николовски, извршниот директор на Евротинк- Центар за европски стратегии, гостуваше во „Европат” на телевизија 24, и говореше за можностите за проширување на Европската Унија до 2030-та година. „Проширувањето на ЕУ со нашиот регион, Украина и Молдавија е можно, но дали тоа ќе биде 2030-та година е многу тешко особено заради сите реформи и промени …

Николовски за „Европат”: „Како на европскиот воз до 2030-та?” во гостување на Телевизија 24 Read More »

Евротинк кафе дебата: „Заеднички визии, заеднички предизвици: односите меѓу Северна Македонија-Бугарија низ призмата на младите“

На 4ти септември 2023 година, Евротинк – Центар за европски стратегии ја одржа втората Евротинк кафе дебата насловена: „Заеднички визии, заеднички предизвици: односите меѓу Северна Македонија-Бугарија низ призмата на младите“. Оваа кафе дебата се одржа во рамките на проектот: „Поврзување на граѓанските општества: Северна Македонија и Бугарија“, проектот беше поддржан од Чешката амбасада во Скопје, а говорници на дебатата …

Евротинк кафе дебата: „Заеднички визии, заеднички предизвици: односите меѓу Северна Македонија-Бугарија низ призмата на младите“ Read More »

Евротинк кафе дебатa: „Улогата на граѓанското општество во односите меѓу Севeрна Македонија и Бугарија”

На 12 мај 2023 година, Евротинк – Центарот за европски стратегии го одржаа почетниот јавен настан Евротинк кафе дебата, насловена: „Улогата на граѓанското општество во односите помеѓу Севeрна Македонија и Бугарија”. Овој настан е дел од проектот: „ Поврзување на граѓанските општества: Северна Македонија и Бугарија”. Проектот е поддржан од Чешката амбасада во Скопје. Настанот …

Евротинк кафе дебатa: „Улогата на граѓанското општество во односите меѓу Севeрна Македонија и Бугарија” Read More »

Trainings on youth activism held in Butel municipality

Eurotink within the project “Butel municipality open for youth” on March 27 and 28, the events were held in the premises of the Butel municipality, held trainings on youth policies. The participants of the trainings had the opportunity to acquire the basic idea of youth policies and their creation, in the interest of youth representation. …

Trainings on youth activism held in Butel municipality Read More »

Kick-off event for the project “Media for the EU” – Civil society program for the participation of the media in the negotiations for the membership of North Macedonia in the EU.

On March 29, 2023, at the “Holiday Inn” hotel in Skopje, Eurothink – Center for European Strategies, together with its partners European Association for Local Democracy – ALDA and Balkan Institute for Regional Cooperation – BIRC, held the initial public event (kick-off meeting) for the three-year project “Media for the EU” – Civil society program for the …

Kick-off event for the project “Media for the EU” – Civil society program for the participation of the media in the negotiations for the membership of North Macedonia in the EU. Read More »

Eurothink is starting the implementation of the project Media for the EU – Civil Society Program for the participation of media in North Macedonia’s EU membership negotiation

The project Media 4 EU – Civil Society Program for the participation of media in North Macedonia’s EU membership negotiation is implemented by Eurothink – Center for European Strategies in partnership with ALDA and BIRS in the period from 01.03.2023 to 28.02.2026 with support from the European Union. The main goal of the project is to …

Eurothink is starting the implementation of the project Media for the EU – Civil Society Program for the participation of media in North Macedonia’s EU membership negotiation Read More »

Eurothink participated at the 11th session of the Local Prevention Council in Strumica

Eurothink attended the 11th Session of the Local Prevention Council of the Municipality of Strumica, which was held on February 22, 2023. The visit was part of the established cooperation with the aim of providing support for improving the work of the LPC of the municipality of Strumica. Earlier this year, Eurothink signed a Memorandum …

Eurothink participated at the 11th session of the Local Prevention Council in Strumica Read More »

Online session “Demystification of disinformation and hate speech: The case of North Macedonia and Bulgaria” realized

Eurothink-Center for European Strategies, together with the NGO Infocenter, organized two online sessions on the topic: “Demystifying Disinformation and Hate Speech: The Case of North Macedonia and Bulgaria”. These online sessions are part of the project: “Demystifying (Non)Neighborly Relations on the Road to the EU: The case of North Macedonia and Bulgaria”, supported by the …

Online session “Demystification of disinformation and hate speech: The case of North Macedonia and Bulgaria” realized Read More »

Социологически доклад относно отношенията между Република Северна Македония и Република България

Автор: проф. д-р Татяна Стояноска Иванова, Институт по социология, Философски факултет, Университет „Св. Кирил и Методий“ Скопие Социологическият доклад относно отношенията между Република Северна Македония и Република България се отнася до много аспекти, включително образование, култура, икономика, туризъм, спорт, политика и други социални сфери, и обхваща връзките и взаимодействието между индивиди, групи и институции. Република …

Социологически доклад относно отношенията между Република Северна Македония и Република България Read More »