Без категорија

Europhilia Stronger than Bulgaria’s “NO”

• Despite the bitter feeling which is evident in the increase of the number of citizens who believe that “the EU’sattitude towards the RNM is unfair, arrogant and blackmailing”, a record 67.3% of the respondents believethat the membership of North Macedonia in the EU would be a good thing. This indicates that the majorityremains convinced …

Europhilia Stronger than Bulgaria’s “NO” Read More »

Работилница – „Мапирање и следење на клучните реформски процеси во рамките на Поглавје 24“

Изминатиов вторник, успешно ја спроведовме работилницата „Мапирање и следење на клучните реформски процеси во рамките на Поглавје 24“ под водство на д-р Соња Стојановиќ Гајиќ. Во фокусот на оваа работилница, наменета за претставниците на граѓанските организации кои дејствуваат во областите на слобода, правда и безбедност, беа идентификувањето на клучните предизвици и реформски приоритети од аспект …

Работилница – „Мапирање и следење на клучните реформски процеси во рамките на Поглавје 24“ Read More »

Работилница – „Улогата на граѓанскиот сектор во спречување на поларизација, радикализација и насилен екстремизам“

Eвротинк – Центар за европски стратегии организираше работилница со претставниците на граѓанските организации на тема „Улогата на граѓанскиот сектор во спречување на поларизација, радикализација и насилен екстремизам“. На оваа работилница како говорник се обрати г-н Скендер Пертеши од Косовскиот центар за безбедносни студии од Приштина. Г-н Пертеши се осврна на предизвиците и научените лекции при …

Работилница – „Улогата на граѓанскиот сектор во спречување на поларизација, радикализација и насилен екстремизам“ Read More »

#EUROTALK со Виктор Димовски – Директор на Агенција за национална безбедност

ЕВРОТИНК – Центар за европски стратегии, во рамки на „Програмата за реформи во разузнавачкиот сектор во Северна Македонија (2017-2020)“ реализираше уште едно издание на едукативно-дебатната сесија #EUROTALK, на кое како гостин говорник ни беше чест да го имаме г-н Виктор Димовски – Директор на Агенцијата за национална безбедност. Во деведестина минути, претставниците на граѓанските организации …

#EUROTALK со Виктор Димовски – Директор на Агенција за национална безбедност Read More »

Application Request – Grants for CSOs within the CriThink project

The project “Critical thinking for mediawise citizens – CriThink” announces: Call for support of local civil society organizationsDeadline for submission: July 15, 2019. The project “Critical Thinking for mediawise citizens – CriThink” implemented by the Metamorphosis Foundation in partnership with EUROTHINK, and supported by the European Union, announces this application request to provide support for …

Application Request – Grants for CSOs within the CriThink project Read More »

ПОВИК ЗА ТРЕНИНГ НА НОВИНАРИ ЗА ИЗВЕСТУВАЊЕ ВО ОДНОС НА ЕВРОПСКАТА ИНТЕГРАЦИЈА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Основна цел на интервенцијата е да придонесе кон подигнување на свеста на јавноста во поглед на ЕУ пристапувањето на земјата и кои се придобивките од тоа. Главна цел на обуката за медиуми е да се зајакне капацитетот на медиумите во Република Северна Македонија во однос на процесот на ЕУ интеграциите, и да се потенцира значењето …

ПОВИК ЗА ТРЕНИНГ НА НОВИНАРИ ЗА ИЗВЕСТУВАЊЕ ВО ОДНОС НА ЕВРОПСКАТА ИНТЕГРАЦИЈА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА Read More »

First periodic report on AVMS and AEC

Eurothink – Center for European Strategies, NVO Infocenter, Transparency Macedonia and the Helsinki Committee for Human Rights, presents the first periodic monitoring report on the work of the Agency for Audio and Audiovisual Media Services (AVMS) and the Agency for Electronic Communications in AEC within the project “Monitoring the efficiency, effectiveness, transparency and accountability of …

First periodic report on AVMS and AEC Read More »

Scroll to Top