Frosina Krushkarovska

Медиумите – еден од клучните елементи во односите меѓу Северна Македонија и Бугарија

Евротинк – Центар за европски стратегии беше домаќин на третата кафе дебата во рамките на проектот „Поврзување на граѓанските општества: Република Северна Македонија и Република Бугарија“, а поддржан од амбасада на Република Чешка во Скопје. Кафе дебатите се предвидени да послужат како кратки дискусии на неформален начин, за да се олесни комуникацијата за чуствителни теми …

Медиумите – еден од клучните елементи во односите меѓу Северна Македонија и Бугарија Read More »

Евротинк кафе дебата: „Заеднички визии, заеднички предизвици: односите меѓу Северна Македонија-Бугарија низ призмата на младите“

На 4ти септември 2023 година, Евротинк – Центар за европски стратегии ја одржа втората Евротинк кафе дебата насловена: „Заеднички визии, заеднички предизвици: односите меѓу Северна Македонија-Бугарија низ призмата на младите“. Оваа кафе дебата се одржа во рамките на проектот: „Поврзување на граѓанските општества: Северна Македонија и Бугарија“, проектот беше поддржан од Чешката амбасада во Скопје, а говорници на дебатата …

Евротинк кафе дебата: „Заеднички визии, заеднички предизвици: односите меѓу Северна Македонија-Бугарија низ призмата на младите“ Read More »

Николовски за „Европа со повеќе брзини“ во гостување на „Тема на денот“

Димитар Николовски гостуваше во „Тема на денот“ на телевизија Сител и ја коментираше актуелната дискусија за можните промени во концептот на проширувањето на Европската Унија.  „Рокот од 2030 година за проширувањето на Европската Унија не е прв пат спомнат и тој веќе некое време се зборува во дипломатските кругови. Тоа е една убава цел која …

Николовски за „Европа со повеќе брзини“ во гостување на „Тема на денот“ Read More »

Одржани три тематски работилници за транспарентност и отчетност на механизмите за контрола над работата на полицијата

На 20, 21 и 27 јуни Евротинк одржа три тематски работилници за подобрување на транспаретноста и отчетноста во работата на полицијата. Трите работилници обединија претставници на внатрешните и надворешните механизми за контрола над работата на полицијата со цел дискутирање на начините за подобрување на видливоста на работата на овие тела, зголемување на довербата на граѓаните …

Одржани три тематски работилници за транспарентност и отчетност на механизмите за контрола над работата на полицијата Read More »

Одржана првата седница на Локален совет за превенција во општина Гостивар

На 16 јуни се одржа првата седница на Локален совет за превенција во општина Гостивар. На седницата се разговараше за сообраќајот за време на престојот на иселениците во татковината, за заштита од пожари во текот на летниот период и други прашања од интерес на безбедноста на граѓаните во општината. Преку проектот „Со локални совети за …

Одржана првата седница на Локален совет за превенција во општина Гостивар Read More »

Perceptimet dhe qëndrimet e qytetarëve të republikës së maqedonisë së veriut për punën e policisë

Edhe këtë vit qytetarët kanë besimin më të lartë në Ushtrinë (39%). Institucionet fetare janë në vendin e dytë me 32%, menjëherë pas tyre policia me 21%, etj. Qytetarët këtë vit kanë besimin më të ulët në prokurori (7%) dhe gjyqësor (6%). Dominon mendimi negativ për luftën kundër korrupsionit në institucionet shtetërore në vend gjegjësisht 71% e të …

Perceptimet dhe qëndrimet e qytetarëve të republikës së maqedonisë së veriut për punën e policisë Read More »

Euroentuziazmi në rënie të lirë: Hulumtimi anketues “Evrometar” dhjetor 2022

Anketa e realizuar ka treguar se, sa i përket perceptimit të situatës me vlerat themelore shoqërore, 61% e të anketuarve besojnë se nuk ka demokraci. Pakënaqësia e madhe e përgjithshme reflektohet edhe nëpërmjet opinionit të qytetarëve për drejtimin e shtetit, ku 72% besojnë se Maqedonia e Veriut po lëviz në drejtim të gabuar.  Pavarësisht skepticizmit në rritje për …

Euroentuziazmi në rënie të lirë: Hulumtimi anketues “Evrometar” dhjetor 2022 Read More »

Евротинк кафе дебатa: „Улогата на граѓанското општество во односите меѓу Севeрна Македонија и Бугарија”

На 12 мај 2023 година, Евротинк – Центарот за европски стратегии го одржаа почетниот јавен настан Евротинк кафе дебата, насловена: „Улогата на граѓанското општество во односите помеѓу Севeрна Македонија и Бугарија”. Овој настан е дел од проектот: „ Поврзување на граѓанските општества: Северна Македонија и Бугарија”. Проектот е поддржан од Чешката амбасада во Скопје. Настанот …

Евротинк кафе дебатa: „Улогата на граѓанското општество во односите меѓу Севeрна Македонија и Бугарија” Read More »

Пријави се за работилницата за млади Рок Турс

Ако имаш помеѓу 14 и 19 години и на 18. 05. 2023 планираш да бидеш во Скопје, Сараево или во Подгорица, пријави се за РокТурс (RockTours)  работилницата. Ќе дознаеш повеќе за историјата и значењето на рок музиката во твојата држава, ќе поразговараме за најголемите рок изведувачи во нашите простори и на крај ќе избереш локација …

Пријави се за работилницата за млади Рок Турс Read More »

Perceptions and Attitudes of the Citizens of the Republic of North Macedonia about the Work of the Police

And this year, the citizens have the highest confidence in the Army (39%). Religious institutions are in second place with 32%, right after them is the police with 21%, etc. Citizens have the least confidence this year in the Prosecutor’s Office (7%) and in the judiciary (6%). The negative opinion about the fight against corruption in the state …

Perceptions and Attitudes of the Citizens of the Republic of North Macedonia about the Work of the Police Read More »