„Справување со заканите против шумите: Институционални капацитети“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

На 7 октомври, 2021г. Центарот за Европски Стратегии- Евротинк – Скопје ја организираше јавната дискусија насловена “Справување со заканите против шумите: Институционални капацитети“. Оваа дискусија беше почетен настан во рамките на проектот „Вертикално спротивставување на нелегална сеча во Северна Македонија“ кој се спроведува од јули 2021г. Проектот е финансиски поддржан од страна на Канадскиот фонд за локални иницијативи преку Амбасадата на Канада од Белград и претставува логичко надоврзување на претходно спроведениот проект кој ја третираше оваа проблематика.

На дискусијата се обрати и Н.Е. Амбасадорот г-дин Жил Норман, кој беше на работна посета во Скопје. Амбасадорот Норман ја истакна важноста на локалните иницијативи и одржливи проекти, како приоритет во справувањето со климатските промени со што директно се придонесува кон зачувувањето на еко системот во земјата.Настанот се одржа во хибриден формат – со физичко присуство во „Јавна соба” во Скопје и онлајн преку платформата Zoom од 15-17ч.

Визијата на ЕвроТинк

Визијата на ЕвроТинк е Република Северна Македонија да биде развиено, демократско и либерално општество, кое се темели врз начелата на правда, еднаквост, слобода и благосостојба. Процесот на пристапување на Републиката кон ЕУ го гледаме како најдобриот инструмент за остварување на оваа визија.

Поврзани содржини

Ние на Facebook

Некои од нашите видеа