LOADING

Type to search

Јавно мислење: Дали Северна Македонија ќе започне преговори со Европската Унија годинава?

Настани Ние & Јавност Публикации Работни програми

Јавно мислење: Дали Северна Македонија ќе започне преговори со Европската Унија годинава?

Share

На 15 октомври 2019 година, во просториите на ЕВРОТИНК се одржа информативен настан со учество на медиумски работници. На настанот тимот на ЕВРОТИНК ги презентираше најновите податоци од истражувањето на јавното мислење ЕВРОМЕТАР.

Според анкетата*, поддршката на македонските граѓани за членство во ЕУ останува висока, додека инаку високите очекувањата за брзо членство во ЕУ се намалени. Речиси половина (47,7%) од граѓаните на Северна Македонија очекуваат позитивен исход од претстојниот Европски совет. Анкетните податоци и натаму го потврдуваат трендот на значителна општествена поларизираност во однос на прашањата поврзани со пристапувањето на државата на ЕУ – етничките Албанци и поддржувачите на СДСМ и ДУИ се поголеми поддржувачи на интеграцијата од етничките Македонци и поддржувачите на ВМРО-ДПМНЕ.

Нацрт-извештајот од податоците е достапен на следниот линк.

* Анкетата беше спроведена од страна на М-Проспект во периодот 27 септември – 14 октомври 2019 година на репрезентативен примерок од 1000 испитаници со +/- 3.1% маргина на грешка. Тимот на ЕВРОТИНК е креатор на анкетниот прашалник, а М-Проспект е одговорен за методолошката исправност на истата. Анкетата е спроведена во рамките на проектот Граѓаните за европски реформи, кој ЕВРОТИНК го реализира со финансиска поддршка на Фондацијата отворено општество.

Tags:

Leave a Comment