LOADING

Type to search

Брак од интерес? Четиринаесетти извештај од следењето на пристапување на Македонија во ЕУ

Процес на пристапување во ЕУ Публикации Следење на процес на интеграции

Брак од интерес? Четиринаесетти извештај од следењето на пристапување на Македонија во ЕУ

Share

Во август 2012 година, Република Македонија сè уште го нема решено спорот за името со Република Грција, а од 1 јули 2012 година претседателството со ЕУ од Данска го презеде Кипар. Во овој период се случи и НАТО самитот во Чикаго, на кој Македонија – уште еднаш – не доби покана за членство под времената референца, на што се надеваше по пресудата на Меѓународниот суд за правда во Хаг во наша корист. Исто така, Владата го изготви и го донесе својот прв Патоказ за реализација на приоритетите утврдени со Пристапниот дијалог на високо ниво (ПДВН), нов инструмент на Европската комисија (ЕК) со помош на кој ќе се направат обиди Македонија да се доближи што поблиску до ЕУ.

Целото истражување можете да го преземете на следниов линк.