LOADING

Type to search

Работни програми

Во периодот од 2021 до 2027 година, работата на ЕВРОТИНК- Центар за европски стратегии ќе биде операционализирана преку четири независни програми, кои неизбежно се преклопуваат во некои области.

Младите се иселуваат надвор, ама не само од економски причини

Автор: Габриела Лескова   ИНТЕРВЈУ СО ИВАН ДУРГУТОВ: Младите се иселуваат надвор, ама не само од економски причини Европската комисија…

Дистрибуирани инфо-материјали за работата на полицијата на граничните премини Долно Блаце, Табановце и Меѓународен аеродром Скопје

Во април 2024 полициски службеници од Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди дисеминираа инфо-материјали за граѓани, изработени…

Дистрибуирани инфо-материјали за отчетноста на полицијата, како дел од превентивните активности на МВР

Во април 2024, инфо-материјали изработени од страна на Евротинк, а во соработка со Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и…

Прогласени победниците на натпреварот за млади „Песни за слободата“

На регионалниот натпревар за млади „Песни на слободата“ за најдобар текст за рок песна жирито во состав Тошо Филиповски, Љупчо…

Изборите за Европскиот парламент – дезинформациите и излезноста на младите како предизвици

Автор: Габриела Лескова   Изборите за Европскиот парламент – дезинформациите и излезноста на младите како предизвици Граѓаните од земјите-членки на…

Македонија корисник, но сѐ уште без придонес со свои капацитети во RescEU

Автор: Бојан Лазаревски     Европската Унија ги јакне капацитетите и за справување со хемиски, биолошки, радиоалошки и нуклеарни закани Глобалното…

Дигитализацијата на македонското образование во обид да фати чекор со стандардите на ЕУ

Автор: Бојан Лазаревски   Иако предностите на дигитализацијата се препознаваат, потребно е време за целосна и рамномерна имплементација Образованието во…

Климатските промени далеку од фокусот на македонското општество

Автор: Сара Танаскоска   Климатските промени далеку од фокусот на македонското општество С. Македонија да го спроведе Парискиот договор и…

Висат европските пари за изградба на регионални депонии

Автор: Михаил Милошевски   Несогласувањата и доцнењето на имплементацијата ја принудија Македонија да се трка со времето за изградба на…

Македонските студенти ги немаат европските услови за живот

Автор: Сара Танаскоска   Македонските студенти ги немаат Европските услови за живот Исплатата на стипендиите доцни, картичките за студентски оброк…

Паметната специјализација клучен фактор за проевропско високо образование

Автор: Никола Ристевски    Паметната специјализација клучен фактор за проевропско високо образование На македонското високо образование му е неопходна имплементација…

Средното стручно образување во теснец помеѓу просветата и пазарот

Автор: Никола Ристевски    Средното стручно образување во теснец помеѓу просветата и пазарот Градежници, машиновозачи, текстилци, келнери нема ниту за…

Фронтекс ја зацврсти македонската граница и го намали протокот на мигранти за една третина

Автор: Михаил Милошевски   Изминатата година најчесто обиди за влез во земјава имало од мигранти од Сирија, Мароко, Авганистан, Пакистан…

„Еразмус+“ водилка за стратегиите во македонското високо образование

Автор: Бојан Лазаревски   Меѓународните партнерства носат новитети во наставните програми и методи Повеќе од 1.200 договори за соработка меѓу…

Оглас за работна позиција локален/на координатор/ка

Евротинк бара нов член на тимот, со позиција локален/на координатор/ка. Повеќе детали подолу.   Име на проектот Prespa Meets Horizons:…

Отворен Балкан ја зголеми трговската размена, но не го активираше пазарот на трудот

Автор: Бојан Лазаревски Зелените ленти се проценува дека им заштедуват на превозниците над 30 милиони часови. Создаден да ги следи…

Еразмус+ за младите е можност за развој и стекнување искуства во ЕУ

Aвтор: Габриела Лескова 10.063 ученици од нашата држава учествувале на Еразмус Плус мобилности во странство во 2022 година, додека за…

Пластичните ќеси и пластичната амбалажа полека заминуваат во историјата

Автор: Бранислав Максимовски Последната новина од ЕУ за намалување на загадувањето на морињата е директивата за фиксни капачиња на пластичните…

Македонските студенти ќе бараат членство во Европската студентска унија

Автор: Габриела Лескова   Македонските студенти ќе бараат членство во Европската студентска унија   Европската интеграција е стремеж и на…

Диви депонии на секој чекор, ЕУ ја чекаме да ни ги исчисти

Автор: Сара Танаскоска   Еден од најголемите проблеми со кој се соочува Македонија се дивите депонии, кои за жал ги…

Македонските железници се далеку од стандардите на ЕУ

Автор: Сара Танаскоска   Живееме во 21-от век, но железничката инфраструктура во земјава како да застанала во минатото. Додека во…

Скопје ја доби титулата ЕПК за 2028, но има уште многу за да ја реализира

Автор: Бранислав Максимовски   Градот Скопје и државата издвоија 20 милиони евра за проектот, кои може да се покажат како…

Македонија ќе плаќа 210 милиони евра за продуцирање на CO2

Автор: Михаил Милошевски   Иако има речиси 280 сончеви денови, земјава се уште е далеку од производство на „чиста енергија“…

Европските хоризонти не се гледаат без вложувања во науката

Автор: Никола Ристевски   Македонските власти издвојуваат за над пет пати помалку средства во науката во споредба со земјите-членки на…

21 Политичка партија ја потпишаа Заложбата за заедничка акција против нелегалната сеча и уништување на шумите во Република Северна Македонија

На 26 април 2024, претставници од 21 политичка партија кои учествуваат во Парламентарните избори 2024 ја потпишаа декларацијата „Заложба за…

Парите не се единствениот проблем за повеќе истражувања во земјава

Автор: Никола Ристевски   Одговорните во земјава немаат најјасна претстава како да ги постават работите во научно-истражувачката работа. Со овие…

Стратегиите за поттикнување на младите во Македонија само на хартија

Европската унија носи стратегии и дава поддршка во креирањето политики за млади лица, Македонија доцни со имплеметацијата и со обидот…

ПЕРЦЕПЦИИ И СТАВОВИ НА ГРАЃАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЗА РАБОТАТА НА ПОЛИЦИЈАТА ВО 2024 ГОДИНА

Публикацијата „Перцепции и ставови на граѓаните на Република Северна Македонија за работата на полицијата во февруари 2024 година“ е во…

Повик за практиканти – млади новинари за ЕУ

Евротинк – Центар за европски стратегии во рамките на проектот „Медиумите за ЕУ“ објавува повик за млади новинари – практиканти…

Дијалози за работата на полицијата во заедницата во 8-те плански региони

Евротинк во текот на месеците февруари и март 2024 година ќе спроведе серија тематски дискусии во осумте плански региони во…