Актуелно

Медиумите – еден од клучните елементи во односите меѓу Северна Македонија и Бугарија

Евротинк – Центар за европски стратегии беше домаќин на третата кафе дебата во рамките на проектот „Поврзување на граѓанските општества: Република Северна Македонија и Република Бугарија“, а поддржан од амбасада на Република Чешка во Скопје. Кафе дебатите се предвидени да послужат како кратки дискусии на неформален начин, за да се олесни комуникацијата за чуствителни теми …

Медиумите – еден од клучните елементи во односите меѓу Северна Македонија и Бугарија Read More »

Николовски за „Европат”: „Како на европскиот воз до 2030-та?” во гостување на Телевизија 24

Димитар Николовски, извршниот директор на Евротинк- Центар за европски стратегии, гостуваше во „Европат” на телевизија 24, и говореше за можностите за проширување на Европската Унија до 2030-та година. „Проширувањето на ЕУ со нашиот регион, Украина и Молдавија е можно, но дали тоа ќе биде 2030-та година е многу тешко особено заради сите реформи и промени …

Николовски за „Европат”: „Како на европскиот воз до 2030-та?” во гостување на Телевизија 24 Read More »

Евротинк кафе дебата: „Заеднички визии, заеднички предизвици: односите меѓу Северна Македонија-Бугарија низ призмата на младите“

На 4ти септември 2023 година, Евротинк – Центар за европски стратегии ја одржа втората Евротинк кафе дебата насловена: „Заеднички визии, заеднички предизвици: односите меѓу Северна Македонија-Бугарија низ призмата на младите“. Оваа кафе дебата се одржа во рамките на проектот: „Поврзување на граѓанските општества: Северна Македонија и Бугарија“, проектот беше поддржан од Чешката амбасада во Скопје, а говорници на дебатата …

Евротинк кафе дебата: „Заеднички визии, заеднички предизвици: односите меѓу Северна Македонија-Бугарија низ призмата на младите“ Read More »

Николовски за „Европа со повеќе брзини“ во гостување на „Тема на денот“

Димитар Николовски гостуваше во „Тема на денот“ на телевизија Сител и ја коментираше актуелната дискусија за можните промени во концептот на проширувањето на Европската Унија.  „Рокот од 2030 година за проширувањето на Европската Унија не е прв пат спомнат и тој веќе некое време се зборува во дипломатските кругови. Тоа е една убава цел која …

Николовски за „Европа со повеќе брзини“ во гостување на „Тема на денот“ Read More »

Промовирана Локална стратегија за млади на општина Бутел 2023-2028

На 24 јули 2023, во просториите на општина Бутел, беше промовирана Младинската стратегија на општина Бутел 2023-2028.  Поддршката на кандидатите на Локалниот младински совет на Општина Бутел за подготовка на Локална стратегија за млади 2023–2028 беше една од активностите на проектот „Општина Бутел отворена за младите“, спроведуван од Евротинк, а поддржан од Коалицијата на младински организации …

Промовирана Локална стратегија за млади на општина Бутел 2023-2028 Read More »

Одржани три тематски работилници за транспарентност и отчетност на механизмите за контрола над работата на полицијата

На 20, 21 и 27 јуни Евротинк одржа три тематски работилници за подобрување на транспаретноста и отчетноста во работата на полицијата. Трите работилници обединија претставници на внатрешните и надворешните механизми за контрола над работата на полицијата со цел дискутирање на начините за подобрување на видливоста на работата на овие тела, зголемување на довербата на граѓаните …

Одржани три тематски работилници за транспарентност и отчетност на механизмите за контрола над работата на полицијата Read More »

Одржана првата седница на Локален совет за превенција во општина Гостивар

На 16 јуни се одржа првата седница на Локален совет за превенција во општина Гостивар. На седницата се разговараше за сообраќајот за време на престојот на иселениците во татковината, за заштита од пожари во текот на летниот период и други прашања од интерес на безбедноста на граѓаните во општината. Преку проектот „Со локални совети за …

Одржана првата седница на Локален совет за превенција во општина Гостивар Read More »

Евротинк кафе дебатa: „Улогата на граѓанското општество во односите меѓу Севeрна Македонија и Бугарија”

На 12 мај 2023 година, Евротинк – Центарот за европски стратегии го одржаа почетниот јавен настан Евротинк кафе дебата, насловена: „Улогата на граѓанското општество во односите помеѓу Севeрна Македонија и Бугарија”. Овој настан е дел од проектот: „ Поврзување на граѓанските општества: Северна Македонија и Бугарија”. Проектот е поддржан од Чешката амбасада во Скопје. Настанот …

Евротинк кафе дебатa: „Улогата на граѓанското општество во односите меѓу Севeрна Македонија и Бугарија” Read More »

Пријави се за работилницата за млади Рок Турс

Ако имаш помеѓу 14 и 19 години и на 18. 05. 2023 планираш да бидеш во Скопје, Сараево или во Подгорица, пријави се за РокТурс (RockTours)  работилницата. Ќе дознаеш повеќе за историјата и значењето на рок музиката во твојата држава, ќе поразговараме за најголемите рок изведувачи во нашите простори и на крај ќе избереш локација …

Пријави се за работилницата за млади Рок Турс Read More »

Rock 4 Unity – нов регионален проект на Евротинк, поддржан од програмата Креативна Европа

Rock For Unity е 18-месечен проект кој има за цел да донесе нова културна димензија на 3-те земји партнери – Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна Македонија, но и на целиот Западен Балкан. Преку имплементацијата на проектот, партнерите имаат за цел да го дадат својот придонес во зачувување и промовирање на богатото наследство на Екс-Ју рок музиката, …

Rock 4 Unity – нов регионален проект на Евротинк, поддржан од програмата Креативна Европа Read More »