Блог

НЕ ПОСТОИ ДРУГО РЕШЕНИЕ ИЛИ ОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ? КОН ДОМИНАНТНИТЕ ПОЛИТИЧКИ НАРАТИВИ ВО МАКЕДОНСКО-БУГАРСКИОТ СПОР

Aвтор: Кире Василев, политиколог Сите се согласни дека решавањето на отворените прашања со соседите ќе го подобри регионалниот политички-економски развој и ќе придонесе кон стабилноста и мирот. Бар во основа сите веруваат во ова. А сепак, во последните неколку години се чини дека главното политичко прашање кое се наметнува и создава општествена поделеност се македонско-бугарските односи …

НЕ ПОСТОИ ДРУГО РЕШЕНИЕ ИЛИ ОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ? КОН ДОМИНАНТНИТЕ ПОЛИТИЧКИ НАРАТИВИ ВО МАКЕДОНСКО-БУГАРСКИОТ СПОР Read More »

ОГЛЕД ЗА ПРОТЕСТИТЕ И КЛУБОВИТЕ КАКО АНТИПОД НА КУЛТУРНИОТ НАТПРЕВАР МЕЃУ НАРОДИТЕ

Aвтор: Мариглен Демири, истражувач, Евротинк-Центар за европски стратегии Односите на Република Северна Македонија и Република Бугарија во последниве години се доста затегнати и со драматични карактеристики. Тоа главно се должи на многу фактори, проблемот е доста покомплексен од симплифирачките интерпретации прикажувани низ медиумите кои често имаат и подбуцнувачки мотиви, особено кога се однесува на нашето општество …

ОГЛЕД ЗА ПРОТЕСТИТЕ И КЛУБОВИТЕ КАКО АНТИПОД НА КУЛТУРНИОТ НАТПРЕВАР МЕЃУ НАРОДИТЕ Read More »

ОСВРТ КОН ДОГОВОРОТ ЗА ПРИЈАТЕЛСТВО, ДОБРОСОСЕДСТВО И СОРАБОТКА ПОМЕЃУ РЕПУБЛИКА БУГАРИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА *

Автор: доц. д-р Маријана Николова Стамова, Институт за балканистика со Центар по тракологија при Бугарската академија на науките, Софија, Република Бугарија Договорот за пријателство помеѓу Република Бугарија и Република Македонија, наместо да биде она кое што треба да биде, т.е. да допринесе за зближувањето на двете држави, се претвори во акт којшто доведе до обратни …

ОСВРТ КОН ДОГОВОРОТ ЗА ПРИЈАТЕЛСТВО, ДОБРОСОСЕДСТВО И СОРАБОТКА ПОМЕЃУ РЕПУБЛИКА БУГАРИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА * Read More »

Социолошка анализа на односите меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија

Автор: проф. д-р Татјана Стојаноска Иванова, Институт за социологија, Филозофски факултет, Универзитет „св. Кирил и Методиј”-Скопје Социолошкиот дискурс за односите меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија се однесува на повеќе аспекти, вклучувајќи ги образованието, културата, економија, туризам, спорт,  политика и други општествени сфери,  и истиот ги опфаќа конекциите и интеракцијата меѓу поединци, групи и …

Социолошка анализа на односите меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија Read More »

Од комуникацијата зависи

Пишува: Бојан Кордалов, комуниколог, магистер по односи со јавност „Економските не ги следат политичките односи меѓу нашите земји“ – ова беше една од најкористените или ако сакате „клише“ реченици во изјавите и соопштенијата по државничките посети меѓу земјите од Балканот во текот на 90те години од минатиот век. Ваквиот кус вовед беше главната порака со …

Од комуникацијата зависи Read More »

Анализа за македонско-бугарските односи

Пишува: проф. д-р Марјан Ѓуровски, Филозофски факултет-Скопје, Универзитет „св. Кирил и Методиј”-Скопје Кога станува збор за безбедноста и стабилноста меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија навистина нема простор за отворени прашања. Безбедносната соработка се развива, двете земји се гарант на мирот и стабилноста на регионот и во оваа нова реалност се гледа големата слика …

Анализа за македонско-бугарските односи Read More »

МАКЕДОНСКО – БУГАРСКАТА ЕКОНОМСКА СОРАБОТКА ИМУНА НА МЕЃУСОСЕДСКИТЕ ОДНОСИ

Пишува: Проф. д-р Борче Треновски, Економски факултет – Скопје, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје* *Благодарност за придонесот од колегите – М-р Ѓунтер Мерџан и м-р Кристијан Кожески од Економскиот факултет – Скопје Краток осврт на македонско-бугарските односи и потенцијалите за нивно развивање По долгогодишни обиди за воспоставување на взаемна соработка, првото посериозно приближување …

МАКЕДОНСКО – БУГАРСКАТА ЕКОНОМСКА СОРАБОТКА ИМУНА НА МЕЃУСОСЕДСКИТЕ ОДНОСИ Read More »

ПОЗИТИВНАТА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ПРЕДЛОГОТ ШТО ГО ОТКЛУЧИ ПРОЦЕСОТ НА ИНТЕГРАЦИИ

Пишува: Лорик Идризи-Балкански институт за регионална соработка-БИРС Во големиот мозаик на интеграцијата на државата и европската иднина, граѓаните Албанци на Северна Македонија, иако свесни за чувствителноста на спорот со Бугарија, кој е идентитетски и културен, во нивните очи ја видоа само светлината на историскиот момент, што ќе и овозможи на Северна Македонија конечно да ги …

ПОЗИТИВНАТА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ПРЕДЛОГОТ ШТО ГО ОТКЛУЧИ ПРОЦЕСОТ НА ИНТЕГРАЦИИ Read More »

УЛОГАТА НА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ВО ПОГЛАВЈЕТО 24

Пишува: Магдалена Лембовска, ЕВРОТИНК Поглавјето 24, односно Правда, слобода и безбедност, е едно од најважните поглавја во процесот на пристапување кон ЕУ. Заедно со Поглавјето 23 (Темелни права), ги воспоставуваат темелите на владеењето на правото, а реформите во составот на овие поглавја имаат капацитет да го забрзаат или да го закочат целокупниот евроинтеграциски процес. Сепак, …

УЛОГАТА НА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ВО ПОГЛАВЈЕТО 24 Read More »