Напредокот на Република Македонија во процесот на пристапување

mcet-blue-background-small

Република Македонија во декември 2005 година од Советот на Европската унија доби статус на држава кандидат и влезе во нова фаза на односите, пристапување. Веќе трета година по ред извештаите за напредокот на Комисијата не содржат препорака за отпочнување преговори за пристапување во членство.